شانکر باکتریایی
روشهای از بین بردن بیماری شانکر باکتریایی ( شهرک زعفرانیه کرج )
شانکر باکتریایی شانکر باکتریایی چیست؟
شانکر باکتریایی بعنوان نوعی بیماری شناخته شده می باشد که به دلیل تکثیر و رشد باکتری در بافت زخمی و یا خراش یافته درخت ها به وجود می آید.
این نوع باکتری باعث کاهش عملکرد درخت های جوان و مرگ برخی درخت های مسن می گردد.
این باکتری به کندی و اغلب با گذر سالیان زیاد و کم کم به وجود می آید و ان هم در صورت رسیدگی نکردن به درخت ها. همانطور که اشاره شد این باکتری برای برخی درخت ها و گیاهان دارای پیامدهایی جزیی و کم می باشد ولی برای برخی دیگر مضر، خطرناک و کشنده نیز می باشد.
شانکر باکتریایی همچنین تحت عناوین دیگر نظیر بلاست شکوفه و جوانه، خشکیدگی سرشاخته و سوختگی سیخک نیز در بین باغداران و کشاورزان شناخته شده می باشد.
این نوع باکتری در بخش های تحتانی و بافت زخمی آنها صورت می گیرد و به تدریج به دیگر نقاط سرایت پیدا کرده و حتی می تواند در صورت رسیدگی نکردن به میوه ها و برگ ها نیز سرایت پیدا می کند. شانکر باکتریایی همچنین قابل ذکر است از طریق زخم های گیاهان و روزنه ها به صورت مستقیم آلودگی را منتقل می کند. مرکباتی که در معرض ابتلا به شانکر باکتریایی می باشند عبارتند از لیمو، لیموترش، پرتقال، گریپ فروت.
علائم شانکر باکتریایی
عوامل بسیاری باعث می گردند تا علائم شانکر باکتریایی در درخت ها و گیاهان به وجود بیاید و از شناخته شده ترین آنها می توان به رطوبت بالا، کوددهی به صورت نامنظم و نامتناسب و غیر اصولی اشاره نمود.
یکی دیگر از علائم این موضوع به وجود امدن صمغ (انگم) بر روی شاخه، تنه و برخی مواقع میوه های درخت ها می باشد.
این شانکرها قابل ذکر است خود را اواخر زمستان و یا اوایل بهار نشان می دهند و ظاهر می شوندبه صورتی که تولید صمغ بعد از خواب زمستانی به سوی پوسته های درخت جاری می شود.
لکه ها و سوختگی های برگ ها بواسطه وجود این باکتری ها به وجود می آیند. درخت هایی که آلوده به شانکر باکتریایی می باشد تولید محدودی دارا می باشند و شکوفه های آلوده آنها به حالت رنگ قهوه ای و آویزان مانده بر روی درخت می باشند.
زمانی که بدین دلیل میوه نیز آلوده شوند لکه های عمیق قهوه ای رنگی در آنها پدیدار می شود که در صورت مشاهده نباید این مویه ها را مصرف نمایید.
از شناخته شده ترین علائم این بیماری شانکر باکتریایی همچنین می توان به موارد ذیل اشاره نمود: خشک شدن جوانه ها. تیره شدن و فرورفتگی به داخل قسمت های آلوده. زرد شدن برگ های آلوده شده و ریختن برگ های آن. تولید صمغ بر روی شاخه ها، تنه ها و گاهی وقت ها میوه ها. جمع شدن برگ ها در قسمت بالایی شاخه های آلوده.
عوامل پیشگیری و کنترل شانکر باکتریایی
درختان به صورت صحیح و منظم آبیاری و تغذیه مناسب بشوند. با چاقوی پیوند تمیز و استریل شده زخم های ایجاد شده بر روی تنه درخت را از بین ببرید.
درخت هایی با دارا بودن میوه های هسته دار بهتر است سالی یکبار بسته به شرایط محیطی محلول پاشی شوند. هربار که پاکسازی انجام می دهید و ضایعات را جدا می کنید بعد از آن حتما وسیله ای که از آن استفاده نموده اید را ضدعفونی کنید.
بعد از انجام تمامی مراحل به استفاده از سموم مخصوص قسمت آسیب دیده را ضدعفونی و سپس با چسب های مخصوص باغبانی آن قسمت درخت را پانسمان کنید. این نوع بیماری درخت ها اگر در زمان و مرحله ابتدایی تشخیص داده نشود باعث خشک شدن درخت می شود.
از ابتدا اگر از نهال های سالم و عاری از هر نوع بیماری برای کاشت استفاده نمایید احتما رویارویی با این مشکل ها در حد بسیار بالایی کاهش پیدا می کند البته در کنار رسیدگی درست و اصولی آن.
در زمان مناسب درخت ها هرس شوند. شاخه ها و اندام های آلوده طبق اصول و روش های خاص سوزانده شوند. در زمان تورم جوانه های گل ها و همچنین بعد از ریزش گلبرگ ها حتما سمپاشی انجام شود.
نحوه انتشار شانکر باکتریایی
ضایعات این بیماری درخت ها سلول های باکتریایی از خود ترشح می کند.
باران ها و بادها می توانند به نفوذ شانکر باکتریایی از طریق منافذ روزنه ها و زخم هایی که بر روی تنه درخت ها وجود دارند نفوذ کرده و آن را آلوده کنند. استفاده از وسایل و ابزار های آلوده ضمینه و امکان انتقال و انتشار این بیماری را فرآهم می آورند.
این نوع از بیماری اغلب در مناطقی که بارندگی در انجا زیاد صورت می گیرد و درجه حرارت بالایی دارند بیشتر رشد کرده و به درخت ها سرایت پیدا می کند و همچنین در صورت عدم رسیدگی به موقع باعث از بین رفتن آنها می شود.